Greek English

Αρχική Σελίδα / Ήθη και Έθιμα / Έθιμα Λαμπρής
Print this page

Έθιμα Λαμπρής

Σήκωσες: Οι Σήκωσες αρχίζουν από την Κυριακή της Απόκρεω και συνεχίζονται την επόμενη Κυριακή της Τυροφάγου.

Συνήθως αυτές τις δυο Κυριακές και ιδίως την Κυριακή της Τυροφάγου μασκαρεύονταν και πήγαιναν σε μερικά συγγενικά και φιλικά σπίτια. Εκεί διασκέδαζαν τον κόσμο με αστεία με χορούς και τραγούδια.
Μαζεύονταν πολλές οικογένειες στα καφενεία και διασκέδαζαν ομαδικά. Έτρωγαν, έπιναν, τραγουδούσαν χόρευαν και στο τέλος κρέμμαζαν και σούσες και κάθονταν οι κοπέλες και τις έσπρωχναν οι άντρες.

Κυριακή των Βαΐων:Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές παίρνουν κλωνάρια ελιάς στην εκκλησία, για να μείνουν εκεί μέχρι την ήμερα της Πεντηκοστής, οπότε η ελιά αγιάζεται και θα την πάρουν στο σπίτι τους για το κάπνισμα.

Τη Μεγάλη Πέμπτη στήνουν μέσα στην εκκλησία πάνω σ' ένα τραπέζι ομοίωμα σταυρού με το Χριστό πάνω, ενώ στα δεξιά και αριστερά βάζουν ομοίωμα του αποστόλου Ιωάννη και την μητέρα του Χριστού την Μαρία.

Όλοι οι χωριανοί πάνε στο εσπερινό και προσκυνούν τον τίμιο σταυρό και ακούν τα 12 ευαγγέλια, για τα πάθη, την σταύρωση και το θάνατο του Χριστού.

Τη Μεγάλη Παρασκευή στολίζεται ο επιτάφιος και κοπέλες ψάλλουν τον επιτάφιο θρήνο και ραίνουν το Χριστό με μύρα και άνθη.

Τις μέρες πριν την Λαμπρή, οι νοικοκυρές κάνουν τα σισαμένα κουλούρια και παξιμάδια τους, καθώς επίσης και τις περίφημες «φλαούνες», ενώ το Μεγάλο Σάββατο βάφουν τα κόκκινα αυγά με τα οποία θα τσουγκρίσουν μετά την Ανάσταση.

Η Ανάσταση

Το Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα κτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες για ν' αναγγείλουν την χαρούμενη είδηση της Αναστάσεως του Κυρίου και να καλέσουν όλους τους Χριστιανούς να πάνε στην πιο χαρούμενη λειτουργία της Χριστιανοσύνης.

Απ' έξω στο προαύλιο της εκκλησίας είναι αναμμένη μια μεγάλη φωτιά η «Λαμπρατζιά». Μετά τα μεσάνυχτα ακριβώς ο παπάς λεει το «Δεύτε λάβετε φως εκ του ανασπέρου φωτός» και μετά τον Καλόν Λόγο, ενώ συγχρόνως βγαίνει από την εκκλησία μαζί με τους ψάλτες για την λιτανεία. Όλος ο κόσμος ανάβει τα κεριά του, τις λαμπάδες του από το Άγιο φως της Αναστάσεως και βγαίνουν όλοι έξω.

Μετά την λειτουργία της αναστάσεως και όταν όλοι οι Χριστιανοί «πασκάσουν» κοινωνήσουν, των Αχράντων μυστηρίων, επιστρέφουν στα σπίτια τους. Εκεί τσουγκρίζουν τα κόκκινα αυγά λέγοντας ευχές.

Τρώνε τη σούπα αυγολέμονη ή τραχανά, αυγά και φλαούνες. Την Κυριακή μετά τη λειτουργία της αγάπης και όταν επιστρέψουν πάλι στο σπίτι θα ψήσουν το πατροπαράδοτο «Αρνί στην σούβλα» για να ευφρανθούν και να διασκεδάσουν την μεγάλη ημέρα της Λαμπρής όλοι μαζί. Μετά το φαγοπότι τραγουδούν, χορεύουν και διασκεδάζουν με Κυπριακούς χορούς και τραγούδια.

Το απόγευμα διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις στον περίβολο της εκκλησίας ή την κεντρική πλατεία του χωριού, που περιλαμβάνουν παραδοσιακά παιγνίδια. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται και την Δευτέρα και την Τρίτη της Λαμπρής.

Η εβδομάδα που ακολουθεί και ονομάζεται της Διακαινησίμου είναι εβδομάδα Χαράς, Αγαλλίασης και Συναδέλφωσης.

Πολυμέσα

ΒΙΝΤΕΟ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΑΛΜΠΟΥΜ
ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ
ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ
Designed & Developed by NETinfo Plc